پلوس چیست؟ علائم خرابی پلوس و خطرات خرابی آن
پلوس چیست؟
اگر بخواهیم بگوییم پلوس چیست؟ پلوس ماشین قطعهای از قطعات جلوبندی خودرو است که برای انتقال نیرو به چرخهای ماشین بکار برده میشود؛ بدین شکل که، قدرت چرخاندن چرخها را از گیربکس و دیفرانسیل گرفته و به چرخها منتقل میکند. در واقع، نیروی وارد شده به چرخ دنده در خودروهای دیفرانسیل جلو، توسط قطعهای به نام دیفرانسیل و در خودروهای دیفرانسیل عقب توسط قطعهای به نام میل گاردان در سیستم انتقال قدرت توزیع میشود. اینجاست که به قطعهای به نام پلوس بر میخوریم.
این قطعه از یک سو به دیفرانسیل که با نام میل گاردان نیز شناخته میشود وصل است و از سمت دیگر به چرخهای خودرو متصل میشود؛ بنابراین چرخش دیفرانسیل خودرو از طریق اتصال پلوس به چرخها باعث چرخیدن آنها میشود. یکی دیگر از وظایف پلوس تحمل وزن بار ماشین و ایجاد تعادل است. در تصویر زیر محل قرارگیری پلوس قابل مشاهده است.
یک خودرو دارای 2 پلوس است که در بغل چهار چرخ خودرو قرار دارد و یکی از قطعات مهم در خودرو بشمار میرود که در صورت خرابی پلوس به حرکت در آوردن خودرو بسیار خطرناک بوده و باعث تصادفات میشود. موضوع ویدئو زیر در باره پلوس چیست، چه وظیغه ای در موتور دارد و اجزای پلوس است؛ پیشنهاد میکنیم حتما ببینید.
“اگر علاقهمند به آموزش قطعات خودرو به صورت حرفهای هستید، پیشنهاد میکنیم، در دوره قطعه شناسی خودرو که توسط رضا مجد (بیزینس کوچ و فعال در حوزه قطعات خودرو با 20 سال تجربه) آموزش داده شده است، حتما شرکت کنید.”
علت خرابی پلوس
حال که دانستیم پلوس چیست بهتر است با علت خرابی و اجزای این قطعه آشنا شویم: 7 دلیل اصلی وجود دارد که منجر به خراب شدن پلوس ماشین میشود. این 7 عامل عبارت است از:
- پاره شدن گردگیرها
- رانندگی با دنده اشتباه
- چک نکردن اتصالات سر پلوس
- ترمزهای بیجا و استفاده نا صحیح از ترمز دستی
- رها کردن نا صحیح کلاچ (برداشتن پا سریعا از کلاچ)
- بوکسر کردن وسیلهای که وزن بیشتری نسبت به خودرو دارد
- روشن کردن خودرو به وسیله هل دادن ماشین به صورت زیاد
حتما بخوانید: دیفرانسیل خودرو چیست؟ (وظیفه دیفرانسیل در خودرو)
اجزای پلوس ماشین
- مشعلی پلوس
- سه راهی پلوس
- گردگیر پلوس
- سر پلوس
- فنر داخل پلوس
علائم خرابی پلوس
با اینکه پلوس یکی از قطعاتی است که از مواد سخت و قوی ساخته شده اما با این حال احتمال شکستی و خرابی آن وجود دارد. در ادامه به چندین مورد که از علائم خرابی پلوس است اشاره میکنیم.
1- شنیده شدن صدای تق تق از موتور
وقتی که در هنگام رانندگی و دور زدن، فرمان را تا انتها میچرخانیم، متوجه شویم صدای تق تق از چرخ میآید امکان دارد پلوس خودرو خراب شده باشد. البته در صورتی که خرابی آن عمیق باشد در حالت عادی هم صدایی از قسمت چرخها و محل نصب پلوس به گوش خواهد رسید. بطور کل صدای خرابی پلوس شنیدن تق تق از قسمت چرخهای خودرو است.
2- لرزش فرمان خودرو
اگر متوجه شدید که فرمان خودریتان میلرزد و این لرزش با چشم به راحتی قابل دیدن است؛ میتواند از علائم خرابی پلوس خودرو باشد. بهتر است در چنین مواقعی جهت حصول اطمینان از یک مکانیک خودرو مشورن بگیرید.
3- نشتی گیریس از کنار گردگیرها
یکی دیگر از علایم خرابی پلوس، نشتی گیریس از کنار گردگیرهای آن است؛ در صورتی که گردگیر پاره شود، منجر به نشتی گیریس و یا روغن میشود. برای تشخیص این امر کافیست یک نگاه به پلوس بیندازیم و سالم بودن این قطعه را چک کنیم.
4- احساس ضربه و یا تقه در آغاز حرکت
زمانی که خودرو متوقف است و ما قصد حرکت داریم، اگر با قرار دادن دنده به حالت 1 و یا عقب احساس ضربه مختصر و تقه در آغاز حرکت خودرو کنیم، میتواند یکی دیگر از علائم خرابی این قطعه باشد. در نظر داشته باشید در صورت مشاهده چنین حالتی عوامل دیگری همچون دسته موتور، کرانویل و یا پینیون هم باید بررسی شود.
5- لرزش خودرو در هنگام شتابگیری
اگر از سمتی که به گیربکس وصل است مشعلی سایده شده یا اصطلاحا مشعل گشاد شده باشد؛ زمانی که به خودرو شتاب داده و گاز میدهیم یک لرزش و ارتعاشی در خودرو احساس خواهیم کرد که با لرزش دسته موتور نیز این مورد قابل رویت است که نشانه ای از خرابی این قطعه است.
خطرات خرابی پلوس ماشین
با توجه به اینکه این قطعه یکی از اجزای مهم در سیستم جلوبندی میباشد خرابی آن عواقب جبران ناپذیری خواهد داشت و باید سریعا تعمیر و یا تعویض شود. اگر پلوس خراب باشد چه میشود؟ در زیر به چند مورد آن پرداختهایم.
- خرابی این قطعه باعث شکسته شدن محفظه ساچمه و قفل شدن چرخ میشود.
- اگر سر پلوس خراب شود، باعث قفل شدن فرمان میشود.
- شکسته شدن پلوس در سرعت بالا، منجر به خراب شدن گیربکس میشود.
- امکان چپ کردن خودرو در صورت خرابی عمیق قطعه وجود دارد.
آیا سر پلوس قابل تعمیر است؟
با توجه به اینکه پلوس دارای بخش و اجزای مختلفی است، در صورتی خرابی ممکن است یکی از اجزای آن مثل سرپلوس، گردگیر، فنر و یا … آسیب دیده باشد، که در صورت خراب شدن هر جز از پلوس، این امکان وجود دارد تا تعمیر شود؛ اما در صورتی که مکانیک خودرو تشخیص داد که خود بدنه پلوس باید عوض شود، بهترین و با صرفهترین روش این است که کل مجموعه پلوس را یکجا عوض کنید.
جمع بندی
در این مقاله به موضوعاتی از قبیل پلوس چیست؟ چه وظیفهای در خودرو دارد، علائم خرابی پلوس ماشین و خطرات خرابی آن آشنا شدید. این قطعه یکی از قطعات مهمی است که در صورتی خراب شدن باید تعمیر و یا تعویض شود. اگر قصد تعویض آن را دارید حتما به سراغ محصول با کیفیت از تولیدکنندگان معتبر بروید.
اگر تجربهای در خصوص خرابی این قطعه دارید خوشحال میشویم برای ما در زیر همین مقاله کامنت بگذارید.
دیدگاهتان را بنویسید