دیفرانسیل ماشین چیست (وظیفه دیفرانسیل در خودرو)
دیفرانسیل چیست؟
دیفرانسیل خودرو یک عضو مهم از سیستم انتقال قدرت در ماشین است که در زیر خودرو (قسمت جلو و یا عقب) بین دو چرخ خودرو، قرار دارد. جریان نیروی تولید شده توسط موتور بعد از انتقال به جعبه دنده، از طریق قطعهای به نام میل گاردان به دیفرانسیل منتقل میشود. سپس دیفرانسیل این نیرو را به چرخهای محرک خودرو منتقل میکند. بدین شکل دیفرانسیل باعث میشود، چرخها بتوانند با سرعتهای مختلف دورانی حرکت کنند؛ همچنین از لغزش یا بیتعادلی در حرکت خودرو جلوگیری کنند. این قطعه بیشتر در خودروهای دارای چهار چرخ مورد استفاده قرار میگیرد و اهمیت بسیاری در افزایش کارایی و کنترل خودرو دارد.
هر قطعه روی یک خودرو هدفی را دنبال می کند تا آن را در هنگام حرکت در جاده حفظ کند. دیفرانسیل یک بازیکن کلیدی است که برای اعمال گشتاور (نیروی چرخشی) به چرخهای محرک کار میکند.
وظیفه دیفرانسیل ایجاد اختلاف دور بین چرخهای محرک، سر پیچهای جاده است. سادهتر اگر بخواهم بگویم، دیفرانسیل سیستمی است که به چرخهای محرک اجازه میدهد، هنگامی که خودرو در حال پیچیدن است، چرخها با سرعتهای مختلف بچرخند. در ادامه به توضیح بیشتر این قطعه، وظیفه و اجزای تشکیل دهنده آن خواهیم پرداخت.
مفهوم دیفرانسیل – یعنی اجازه دادن به چرخهای سوار بر یک محور برای چرخش مستقل از یکدیگر!
دیفرانسیل خودرو چگونه کار می کند؟
بیایید در اینجا ببینیم، کار دیفرانسیل در خودرو چیست؛ چرخهای خودرو وقتی در یک پیچ در حال حرکت هستند، مسافت یکسانی را طی نمیکنند؛ لذا برای اینکه چرخها به طور همزمان به انتهای پیچ برسند باید سرعت یکی بیشتر از دیگری باشد. اینجاست که دیفرانسیل ماشین وارد عمل میشود. مکانیزیمی که در این قطعه به کار برده شده به چرخها اجازهی حرکت با دورهای مختلف در پیچها را میدهد.
برای اینکه بیشتر بدانیم دیفرانسیل خودرو چگونه کار میکند، بهتر است، قبل از هر چیزی، اجزا و قطعات دیفرانسیل را بشناسیم. اینطور راحتتر میتوانیم وظیفه و عملکرد آن را درک کنیم. قطعات دیفرانسیل از قسمتهای زیادی تشکیل شده است. اجزای اصلی آن شامل پینیون، چرخ دنده بزرگ (که به نام کرانویل شناخته شده است) و دنده هرزگرد است.
نیروی موتور توسط پینیون به کرانویل منتقل میشود و باعث به گردش در آمدن چرخ دنده بزرگ یا همان کرانویل میشود. کرانویل به یک چرخ دنده متصل است که به آن دنده هرزگرد میگویند. دنده هرزگرد در قسمت فضای مرکزی یا همان هوزینگ دیفرانسیل قرار دارد. این سه چرخ دنده در اتصال با هم عملکرد دیفرانسیل را تامین میکنند. به دنبال جریان قدرت در داخل دیفرانسیل، چرخ دنده پینیون، چرخ دنده کرانویل را به حرکت در می آورد و در اثر حرکت کرانویل، دنده هرزگرد شروع به چرخش میکند و از اتصال پلوس به دنده هرزگرد، میزان سرعت چرخش به هر چرخ انتقال داده میشود.
قطعات دیفرانسیل ماشین
- چرخ دنده پینیون
- چرخ دنده کرانویل
- دنده هرزگرد
- پوسته یا هوزینگ
تفاوت خودرو دیفرانسیل جلو و دیفرانسیل عقب
برای اینکه تفاوت خودروهای دیفرانسیل غقب و جلو را بدانید، بهتر است هر کدام را به صورت جداگانه بررسی کنیم.
دیفرانسیل جلو
خودروهای دیفرانسیل جلو، اغلب خودروهایی هستند که ما با آنها سر و کار داریم و بیشتر خودروها از این نوع تولید شده است. در خودروهای دیفرانسیل جلو مجموعه گیربکس، دیفرانسیل و موتور هر سه در جلوی خودرو قرار دارند؛ لذا قدرت مابین دو چرخ جلو تقسیم میشود. مهمترین مزیتی که این نوع دارد، این است که شما وقتی به خودرو فرمان میدهید، کنترل بهتری روی خودرو دارید و احتمال اینکه خودرو از مسیر خودش در حال پیچیدن خارج شود، بسیار کم است.
یکی دیگر از مزایای خودروهای دیفرانسیل جلو، چسبندگی بیشتر چرخهای جلو و عقب است. در این نوع خودروها، چون وزن بیشتر خودرو در قسمت جلو آن است از این رو چرخهای جلو اصطکاک بیشتری با زمین دارند، لذا عملکرد بهتری در جادههای لغزنده و شرایط آب و هوای برفی و بارانی خواهند داشت. با توجه به اینکه فاصله بین قطعات در این سیستم کم است، لذا مصرف سوخت پایین خواهد داشت.
دیفرانسیل عقب
در خودروهای دیفرانسیل عقب، مجموعه دیفرانسیل در قسمت عقب ماشین و مابین دو چرخ عقب قرار دارد که توسط میل گاردن به جعبه دنده (گیربکس) متصل است. در این نوع قدرت مابین دو چرخ عقب تقسیم میشود. وقتی دیفرانسیل در بخش عقب خودرو قرار میگیرد، کل وزن خودرو بر خلاف خودروهای دیفرانسیل جلو دیگر در جلوی ماشین نیست و تقریبا وزن در قسمت عقب و جلوی خودرو تقسیم میشود. این تقسیم وزن باعث خواهد شد، هندلینگ (فرمانپذیری) خودرو بهتر باشد و در کنار آن، خودرو قدرت ترمزگیری بهتری نیز داشته باشد. یکی از مهمترین مزایایی این نوع خودروها، هندلینگ بهتر خودرو در پیچها با سرعت بالا است. این نوع اغلب بر روی خودروهای گران قیمت و مسابقاتی نصب میشود.
تفاوت دیفرانسیل و گربکس
بسیاری از افراد ممکن است که تفاوت بین گیربکس و دیفرانسیل را ندانند. برای درک تفاوت بین این دو باید گفت، گیربکس و دیفرانسیل هر دو بخشهای مهمی از سیستم انتقال قدرت در خودرو هستند، اما توابع و وظایف آنها متفاوت هستند. برای اینکه تفاوت این دو را بهتر بدانید، هر دوی آن را در زیر مورد بررسی قرار میدهیم
گیربکس
گیربکس که به آن جعبه دنده نیز گفته میشود، بین موتور و دیفرانسیل قرار دارد و وظیفهی آن تغییر سرعت و گشتاور موتور است. گیربکس دارای چندین چرخ دنده است که با تغییر دنده، میتوان سرعت و گشتاور موتور را تنظیم کرد. گیربکس باعث تنظیم سرعت و عملکرد خودرو میشود و قدرت موتور را به دیفرانسیل انتقال میدهد.
دیفرانسیل
همانطور که در بالا گفتیم دیفرانسیل ماشین چیست و چه وظیفهای در خودرو دارد. دیفرانسیل یک بخش از سیستم انتقال قدرت است که بین چرخها و گیربکس قرار دارد که وظیفهی آن، توزیع قدرت و گشتاور بین چرخهای خودرو است. دیفرانسیل باعث توزیع گشتاور و قدرت بین چرخهای راست و چپ خودرو میشود و از ایجاد لغزش و افزایش استحکام و کنترل خودرو در مسیرهای مختلف جلوگیری میکند.
با توضیحاتی که در بالا داده شد، تفاوت گیربکس و دیفرانسیل بسیار واضح است. گیربکس تغییر سرعت و گشتاور موتور را تنظیم میکند، در حالی که دیفرانسیل توزیع قدرت و گشتاور بین چرخها را به عهده دارد.
جمع بندی
در این مقاله از سری آموزش قطعات خودرو در آکادمی دکتر یدکی، آشنا شدیم که دیفرانسیل خودرو چیست و چه وظیفهای در ماشین، چه تفاوتی بین خودروهای دیفرانرانسیل جلو و عقب وجود دارد. اگر اشنایی در باره این قطعه از خودرو دارید، لطفا برای ما در این زیر کامنت بگذارید بر روی خودروی شما از چه نوع دیفرانسیلی استفاده شده است و هندلینگ خودریتان در جادههای پیچدار چگونه است.
دیدگاهتان را بنویسید